Maradt a régi vezetőség, kivéve a felügyelő bizottság!

TÉMA: Olimpiai álmok kontra vásárolt és bérelt lovak...
1 éve 6 hónapja ezelőtt #215
  • zozó
  • zozó profilkép
  • New Member
  • Hozzászólások: 7
  • Karma: 1
Kedves Miki!

Köszönöm gyors válaszod, próbálok rövid lenni!
Örülök, hogy neked is szép emlékeid vannak a Tabajdon közösen eltöltött időkről, ahol még a jelenlegi honvédelmi miniszter is "aktívan" résztvett!
A bevezetődhöz nem szólnék hozzá, de azt leszögezem, hogy nem vagyok baloldali beállítottságú!

1/ Igaz, hogy az MLSZ közgyűlésén nem vettem részt, de többed magammal nem kaptunk tájékoztatást arról (csak most az interneten), hogy pontosan kik, milyen módszerrel és kiket választottak a programra. Gondolom a "német választások" csak ezután következtek)

2/ Elfogadom a válasz elejét és a második felét is abban az esetben, ha Paul Schockemohle azért alkalmaz és fizet magyar lovasokat, hogy a saját , a P.S. által bérelt és a tőle vett lovakat lovagolják. (amennyiben azt a program, azaz a magyar adófizetők fizetik, akkor nem!)

3/ Van egy ex-olimpikon tanítványom (Detre Diána) Szeretett volna menni olimpián (ment is kettőn), ezért felkereste a Szövetségét (MVSZ), hogy hogyan tudnák őt segíteni.
Az egyiptomi lovasok esetét is mondhatnám, ők sem a mi módszerünket alkalmazták.

4/ Lehet, hogy nem túl hazafias, amit írtam, én sem tartom jó ötletnek, de a most alkalmazott "módszer" sem áll túl messze tőle, csupán a lovasok magyarok (és a magyar adófizetők fizetnek), bár mostanában ez sok sportágban megfigyelhető!

5/ Az erre a pontra adott válaszoddal nem értek egyet, azt gondolom (talán rosszul), hogy ezek a lovak csak igen nagy szerencsével lehetnek jók! (nem véletlen a sok csere)

6/ Azon a véleményen vagyok, hogy a tájékoztatás a ti kötelességetek, nem az egyéneknek kell utánajárni az eredményeknek! Rossz kicsengése van, ha ezt nem teszitek meg részletesen! Az 5 bérelt ló eredményeit könnyebb lenne megtalálni, ha mindnek tudni lehetne a nevét!

7/ Valóban nem vagyok aktív tenyésztő, sőt, tenyészszemlékre sem járok. De azért van egyfajta rálátásom a dolgokra, pld. a Debreceni család munkásságán keresztül. Csak azt tudom mondani, hogy Leon Melchior, amikor nagydíj szintű lovakat akart előállítani, akkor nagydíj szintű kancákat állított tenyésztésbe, és az általad említett tulajdonságokat már fél éves korban nagy pontossággal tudtavizsgálni!

8/ Köszönöm a választ!

9/ Köszönöm a választ!

10/ Ezt már említettem, elfogadom a választ, ha a programot és a lovasainkat P.A. fizeti. Ha nem (azaz a magyar adófizetők), akkor viszont tájékoztassátok a közvéleményt pld. arról, hogy Krucsó Balázs (akit én maximálisan elismerek) miket csinál a program keretein belül! (az életben minden "dolgozónál" az az elvárás, hogy 120 %-ban tegye oda magát!)

11/ Ezek szerint kíváló edző csak a Pprogram lovasaiból kerülhet ki, olyan szakember, aki kívülálló, akit esetleg érdekel, hogy milyenek a mai, korszerű edzéstechnikák, versenypályák stb., azoknak nem ad a program erre lehetőséget.

12/ Lásd az előzö pontot.

13/ Erre a kérdésre nem kaptam választ!
Az érdekelteknek címeztem kérdéseimet, szerintem ez egy nagyon fontos téma, főleg azoknak, akik nem a Topon vannak. Örülnék, ha valaki erre a kérdésre, annak megoldására is tudna adni kielégítő és megnyugtató választ!

14/ Nem adtál a kérdésre választ!!!

Köszönöm, hogy szántál rám időt!

Még annyit, ha megtennél, hogy elmondanád, hogy hogyan fog pontosan alakulni az életük azoknak a csikóknak, amik a program vásárolt egyedeinek a leszármazottai lesznek? Hogyan fognak ehhez a magyar tenyésztők hozzákapcsolódni?

Üdvözlettel: Zozó (Kovács Zoltán)
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
1 éve 6 hónapja ezelőtt #213
  • zozó
  • zozó profilkép
  • New Member
  • Hozzászólások: 7
  • Karma: 1
Tisztelt Kovács Zoltán! Kedves Zoli!

Engedd meg, hogy az NLSF program koordinálását végző testület nevében én válaszoljak levélben feltett kérdéseidre. Úgy is, mint volt klubtársad (rövid ideig BLK „kis ifiként” lovagolhattam lovaidat, amíg főiskolai tanulmányaid elszólítottak) és későbbi amatőr tanítványod Tabajdon.

Válaszom természetesen nyilvánosságra hozható, viszont azt szeretném kérni, hogy egyben, nem szövegkörnyezetéből kiragadva jelenjen meg, vagy idézzék. Ne úgy, mint azt az "ellenzéki", ellendrukker portálok szerkesztői előszeretettel teszik. Ha szakmai súlyoddal el tudod „náluk” ezt érni, azt előre is köszönöm!

Az értelmes kérdések megválaszolására mindig is készek voltunk, bár az előbb említett portálok nem a válaszokra kíváncsiak, mások lejáratásában lelik örömüket, álnévvel, hazugságokkal. Talán itt érdemes leszögezni egy pár dolgot. A Magyar Lovassport Szövetség, az egyéb sportszervezetekhez hasonlóan, törvényes és demokratikus szabályok szerint működik. Törvényi felügyeletét a bíróság látja el. Tudomásom szerint ezt eddig senki nem kérdőjelezte meg. Az "ellenzék" köreiben - ó minő magyar politikai párhuzam - a feljelentősdi régi jó baloldali hagyomány, így nem lennék meglepve, ha előbb utóbb ezt a fegyvert is bevetnék, nem csak a nagypolitikából átültetett lejárató (lehetőleg név nélkül) kampány széles és színes, érintettség okán néha keserédesen megmosolyogtató eszközrendszerét. A demokratikus szervezeteknek az a működési modellje, hogy jellemzően 4 évente tisztújítást tartanak, ahol a tagság el tudja dönteni, hogy kikre bízzák egy szervezet vezetését. A rendes éves közgyűlések biztosítják a szakmai és gazdasági kontrollt a tagság számára. Aki élve jogaival ezeket látogatta, tisztában lehetett a program létezésével, főbb irányvonalaival. Ezek alapján az elnökség felhatalmazása e program forrásának megszerzésére és felhasználására nem megkérdőjelezhető. Nincs olyan szervezet, ahol a meghirdetett és elfogadott programok végrehajtásával kapcsolatos napi munkáról "népszavazást" kellene tartani. A programban résztvevő lovasok, lovak és szakemberek megérdemlik, hogy ne napi lejáratókampányokkal kelljen foglalkozzanak. Az elvégzett munka eredménye fogja minősíteni a program minden egyes szakaszát.

Kérdéseidben érezni vélem a jószándékú aggódást azzal kapcsolatban, hogy lesz e konkrét eredménye, maradandó hozadéka ennek a programnak. Amint azt minden közgyűlésen elhangzott, a programnak vannak rövid-, közép- és hosszútávú célkitűzései. A rövidtávú nyilván a legrizikósabb, hiszen konkrét eredmény érdekében (olimpiai részvétel) jött létre a program, de a közép- és hosszútávú kihatása is legalább ennyire fontos. Ez a kettő a megvásárolt lovak és a programban résztvevő lovasokon, lovas szakembereken keresztül biztosított.

Az egyszerűség kedvéért - és a partalan válaszolt/nem válaszolt viták elkerülése érdekében - válaszaimat a feltett kérdéseid után a szövegbe ágyazva találod.

Üdvözöl:
dr. Jármy Miklós

Tisztelt érintettek!

A DSz hivatalos oldalán megjelent, az olimpiai felkészülést bemutató cikksorozathoz szólnék hozzá.
Másokkal ellentétben én nem kérek anyagi elszámolást, nem vonom kétségbe, hogy jó lovasok lettek kiválasztva, nem firtatom, hogy honnan lesznek további milliárdok az NLSF program kiteljesedéséhez és nem kívánok személyeskedni!

Van viszont pár kérdésem!

- Az a program, amiről a cikksorozat szól (már több, mint 10 éve rajzolódik a megálmodóik fejében) és ami már majdnem egy éve beindult, arról most kaptunk tájékoztatást az interneten.

1/ Mi indokolja ezt a késlekedést?

A Magyar Lovasszövetség hivatalos döntéshozó testülete a közgyűlés. Ezeken történt a tagság tájékoztatása. Az interneten való kommunikáció egy plussz vállalás, mivel rendkívül sok rosszindulatú álhír kezdett terjedni, és sok olyan ember is kíváncsi a részletekre, aki a program céljaival egyetért, ’urambocsá’ még drukkol is lovasaink sikeréért.

- Sok szó esik a programban döntésekről, változtatásokról, megbeszélésekről. Arról is szó esik, hogy a programban résztvevő lovasok kivihetik magukkal egyik saját lovukat (mi pedig eltartjuk), sőt "önköltségen" szponzoraik lovait is. (mellesleg komoly versenyeken 80 %-ban ezek a lovak "vannak bevetve")

2/ Személy szerint kik hozzák a döntéseket, pontosan kik azok a magyar szakemberek, akik a lovakat és a lovasokat kiválogatták?

A lovasok kiválogatásával a német partnert bíztuk meg, ők hozzák a szakmai döntéseket. (cikksorozat 5. rész) A lovak kiválogatásában olyan szakemberek vettek részt, akik adtak már a sport részére - tenyésztőként, tulajdonosként, fiatal ló kiképzőként, vagy válogatott lovasként - minimum Nemzetek Díja, de akár olimpiai szintű lovat is. A végső válogatásban olyan szakemberek vettek részt mint: ifl. Kövy András, Horváth Balázs, Jármy Vince, Szebényi Dániel, Bazsó Gergely.

Az anyagi természetű kérdésedre válaszolva "nem kell eltartanotok" semmilyen lovat. A lovasok saját költségen tartják nagydíjas lovaikat is, hiszen ez a bérezésük része. Ezt sem a program, sem a szövetség nem vállalja át. Minden további ló tartását a fizetésükből levonják. Ha van gazdája a lónak, nyilván az kifizeti ezt a költséget.


- Az egyik részben szó esik arról, hogy amikor körvonalazódott a program, akkor a szakvezetés leült több lovassal tárgyalni a lehetőségekről.

3/ Más sportágakra is jellemző, hogy a szakvezetés "unszolja" a sportolókat az olimpia irányába? Nem a sportolók kérnek ehhez segítséget a szakvezetéstől?

Az "unszolja" kifejezés nem helytálló - nem tudom kitől származik. Egy kivételes lehetőséget tud a program felajánlani, amellyel a lovasok, ha élnek, bizony le is kell mondjanak dolgokról, amely a program utáni életük szempontjából szintén fontos: családjaikkal töltött idő, tanulmányok, egyéb szponzorok lovainak képzése, versenyztetése... stb. Ezt mindannyian meg is tették és a német szakvezetés iránymutatásait követik.

- Olvashattuk a cikksorozat egyikében, hogy a német edző sajnálatos betegsége miatt a válogatott keretet a varsói versenyen ifj. Szentirmai Ferenc segítette.

4/ Nem jutott valakinek eszébe, hogy a felhasznált keret töredékéből honosíttassunk lovasokat pld. a német második vonalból?

Ez az ukrán modell, melynek semmi hozadéka nincs az adott ország lovassportjának fejlődése tekintetében. Finoman szólva nem túl hazfias elgondolás. Ez a modell blokkolta 16 évig, hogy a régió országai kijussanak az olimpiára díjugratásban. Arról is biztosíthatlak, hogy - csak a sportot figyelők által ismert árak, költségek alapján - ehhez a modellhez a kormánydöntés által biztosított keret nem lett volna elegendő. Arra viszont van kilátás, hogy ukrán színekben olimpiai rutint szerző lovast repatriáljunk...

- A program részeként megvásárlásra került 10 fiatal, 7-8 éves ló (200.000 Euro/egyed).

5/ Milyen ló lehet az, (azon kívül, hogy elkésett) amelyik Paul Schockemohle istállójából (ahol évente több ezer vevő fordul meg) 8 éves koráig nem kel el?

Korosztályához képest a nemzetközi teljesítményük tekintetében lemaradásban lévő lovak voltak, ezt a lemaradást idén behozták. Részletes leírást megtalálod a cikksorozat 6. részében, illetve a napokban feltöltött anyagokban.

- A DSz weboldalán megosztásra került egy videó Jármy Vincéről, aki az egyik bérelt lóval egy szép, eredményes pályát lovagolt. Egy másik részben pedig arról olvashatunk, hogy a német partner a szerződésben vállalta (12 millió HUF/ló/hónap áron), hogy 5 lovat 18 hónapon keresztül folyamatosan biztosít a szűk keretnek (akiknek száma 10-ről 6 főre apadt).

6/ Hol találhatóak ennek az 5 lónak az eddigi eredményei?

www.fei.org

- Az egyik részben megemlítik a Casalltola nevű kancát.

7/ Én, mint állattenyésztő agrármérnök (szakdolgozatomat a Zangersheide-i ménesről, tenyész egyedek kiválasztásáról, ivadékvizsgálatról, szelekcióról írtam), pusztán szakmai kíváncsiságból kérdezem, hogy amennyiben egy kanca nem felel meg a szakértők szerinti követelményeknek, gyenge az STV-je, akkor miért jó, hogy lesz tőle csikója "valakinek" ?

Nem tudom, hogy a gyakorlatban volt-e módod a sportlótenyésztés izgalmas és gyönyörű kalandját kipróbálni, de az állattenyésztési tanulmányainkból is tudhatjuk, hogy a genetikai potenciál fenotípusos kifejeződése még a haszonállatok esetében is számtalan környezeti hatástól függ. Különösen igaz ez a sportlónál, ahol a belső, "szinte emberi" tulajdonságok (stressztűrőkéspesség, koncentrálóképesség, óvatosság, bátorság, egészség...) fogják eldönteni az eredményességet. (lsd FEI - "Two Hearts" kampány, "Equine athlet".stb..) A genetikai potenciál elbírálásánál a saját teljesítmény mellett figyelembe szokás venni a felmenők és oldalági rokon egyedek teljesítményeit is. A tenyésztés számára talán az ivadékteljesítmény a legértékesebb. Ez a csikó fogja mutatni leginkább a kanca tenyészértékét. Technikai válasz a kérdésedre pedig az, hogy az embriómosás időben megelőzte a versenyeztetést, ahol a ló nem az elvárt ütemben tudott fejlődni, ezért született döntés a garanciális opció érvényesítéséről.

- Az egyik részben szó esik a vásárolt és bérelt lovak cseréjéről.

8/ Jó módszer ez, hogy a lovakat ilyen sűrűn cserélik, hogy a lovakhoz próbálnak lovast találni? Ugyanazok a szakemberek hoznak döntéseket ezekben az esetekben, akik az eredeti lovakat is kiválasztották?

Külön kell választani a vásárolt és a program-lovak kérdését. Előbbi esetben ugyanaz a mechanizmus, mint amit a 2. kérdésedre adott válaszban ismertettem. A program-lovak esetében a német fél feladata a döntés meghozatala és az alkalmazott módszer is. Vélhetően a korábbi, referenciaként szolgáló nemzetknél is így jártak el.

- Az egyik részben olvashattuk, hogy egy tehetséges fiatal lovas is a program részesévé vált és tovább csiszolhatja tudását, amit Hevesy Barnabás alapozott meg.

9/ Van-e lehetősége más ambiciózus, eddig még meg nem keresett felnőtt lovasnak is (pld. az utóbbi évek magyar bajnokainak, ranglista első 10 helyezettjének) a program résztvevőjévé válnia, akár a Szuhay Péteréhez hasonló módon?

A lovasok kiválasztása szintén a német partner feladata. Az elmúlt 2 évben a hasonló nemzetközi eredményeket elért versenyzőknek - hála Istennek és a fiatal lovasokat támogató szakembereknek és családoknak van ilyen - a tervek szerint januárban biztosít a program közös edzőtábor lehetőséget a német edzővel. Ez jó alaklom arra, hogy őket is megismerjék, és akár kapcsolódhassanak a program valamely eleméhez. A német partner nyitott volt arra is, ha valaki lovaival szeretne Péterhez hasonló módon Mühlenben edzeni. Ilyen irányú megkeresés esetén az NLSF kft szívesen segít a kapcsolatfelvételben.

- Azt is megtudhattuk a cikksorozatból, hogy a programban különböző "típusu" lovasok vesznek részt. Van köztük olyan, aki évtizedek óta Németországban él, van aki a program kezdete óta költözött ki és vannak olyanok is, akik ingáznak.

10/ Mik a konkrét, mindennapi feladaik a programban, mik az elvárások velük szemben? Mik a kötelességeik? (mit kapunk a pénzünkért?)

A kinti lovasok a német partner alkalmazottjai. A konkrét munkaügyi kérdésekben nyilván ők tudnak segíteni. Az elvárás mindenkinél ugyanaz, 120%-ban tegye oda magát az eredményes fejlődésért, versenyeredményekért, a csapatért, végül is a kvóta megszerzéséért. Ez szerintem minden sportban így van.
- Az utolsó részben a hosszútávú célokról esik szó. A díjugrató szakmát három "munkacsoport" tudja fejleszteni: a lovasok, a pályaépítők és az edzők.

11/ Nem lenne esetleg értelme, hogy az utóbbi két csoportból is legyenek résztvevői a programnak (akár önköltségi alapon is), hiszen azt, amit annak idején elődeink (Örkénytábor) is bizonyították, a külföldön szerzett edzői tapasztalat sokáig "kamatozik" !

Örülök, hogy Örkénytábor példáját felhozod, hiszen ennek a programnak a megalkotásánál is merítettünk abból tapasztalatot. Ott is a legjobb lovasokat küldték ki lovagolni, majd ők váltak később kiváló nemzetközi hírű edzőkké. Az előbb joggal említett Hevesi Barnabás amerikai tanulmányútja is jó párhuzam erre. Ugyanez az elvárás a most lehetőséghez jutó lovasokkal szemben is. A tapasztaltabb lovasok aktív szerepet töltenek be a Talent programban, saját tanítványokkal rendelkeznek. A pályaépítők képzését és minősítését nemzetközi szinten a FEI szakemberei végzik, a nemzetközi versenyeken kell teljesíteniük.

12/ Hol vannak illetve hol lesznek azok a műhelyek Magyarszágon, ahol olyan szakembereket, pld. edzőket képeznek, akik a tanítványokat szakmai alázatra, szorgalomra, lovaskultúrára oktatják, akiknek jó a pedagógiai érzékük, kreatívak és olyan célfeladatokkal látják el a tanítványaikat, amik a hibáikat javítja?

Fontos területet említesz, de közvetlenül nem kapcsolódik a programhoz. Az edzőképzéssel a szövetség Edzői Bizottsága foglalkozik, lovaskultúra oktatás számos egyetemen van, a pedagógiai és nevelési feladatot számtalan értékes szakember végzi lovardai, egyesületi keretek között. Az ő tanítványaikat látjuk a póniversenyeken, a bajnokságokon, a championátuson és nyilván az utánpótlás válogatottakban. A legszorgalmasabbak, legalázatosabbak pedig el is érik céljaikat. Akikből ez hiányzik, azok biztosan nem tudnak stabilan fejlődni a nemzetközi szinten. Nyilván ettől még hasznos tagjai lesznek a lovas társadalomnak. Akár amatőr magyar bajnokok is lehetnek.

Ez a cikksorozat az olimpiai felkészülésről szólt.

13/ Foglalkozik-e valaki azzal, hogy mi lesz a díjugratás jövője, ha ennyire nehezítettek a gazdasági körülmények. Nem kéne esetleg a külföldi példákhoz hasonlóan tenni azért, hogy a nem topon lévő réteghez is eljusson ez a sportág? (régiók helyzetének javítása)

Ez a program 2023-ig szól, addig el is kell számolni a felhasznált, befektetett forrásokkal, arra a célra amire a szövetség kapta. Ezek között az általad említettek nem szerepelnek. (Cikksorozat 2. rész)

14/ Ha már a jövőröl beszélünk, mi az elképzelése a döntéshozóknak abban az esetben, ha a remélt elvárásoknak megfelelően a csapat minősül az olimpiára illetve mi az elképzelés abban az esetben, ha a program olimpiai részvétel-célja kudarccal végződik?

A kvóta megszerzése mellett mind a programban résztvevő, mind a többi válogatott lovasnak – mindhárom szakágban - az olimpiai minősülés, hivatalosan kvalifikáció (MER) megszerzése a következő év szakmai feladata. A megszerzett kvótát ugyanis csak ilyen ló-lovas párosokkal lehet igénybe venni. Jó példa erre 2019, mikor a már említett „ukrán” csapat hiába szerezte meg a kvótát Budapesten a Nemzeti Lovardában, a finanszírozási hiányosságok miatt nem sikerült kiállítani a megfelelő MER-rel rendelkező lovasokat. Mindannyian hiszünk abban, hogy a megszerzett tudás a következő generációk munkáját is fogja segíteni, függetlenül a kvótaszerzés sikerétől. Ne felejtsük el 4 évente van olimpia.

Végezetül ajánlok egy videót (youtube-on Dollar de Ruet 2021 alatt rákeresve megnézhető) egy párosról. A ló az NLSF által megvásárolt lovakkal egy korosztályú és a "mellettük lévő fedelesben" , szintén valamelyik olimpiára készül.
A videó megtekintése után gondolom nincs értelme kérdéseket feltenni!

Köszönjük!

Tisztelettel,

dr. Jármy Miklós
Utolsó szerkesztés: 1 éve 6 hónapja ezelőtt Írta: zozó.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
1 éve 6 hónapja ezelőtt #211
  • zozó
  • zozó profilkép
  • New Member
  • Hozzászólások: 7
  • Karma: 1
Tisztelt érintettek!

A DSz hivatalos oldalán megjelent, az olimpiai felkészülést bemutató  cikksorozathoz szólnék hozzá.

Másokkal ellentétben én nem kérek anyagi elszámolást, nem vonom kétségbe, hogy jó lovasok lettek kiválasztva, nem firtatom, hogy honnan lesznek további milliárdok az NLSF program kiteljesedéséhez és nem kívánok személyeskedni!

Van viszont pár kérdésem!

- Az a program, amiről a cikksorozat szól  (már több, mint 10 éve rajzolódik a megálmodóik fejében) és ami már majdnem egy éve beindult, arról most kaptunk tájékoztatást az interneten.

1/ Mi indokolja ezt a késlekedést?

- Sok szó esik a programban döntésekről, változtatásokról, megbeszélésekről. Arról is szó esik, hogy a programban résztvevő lovasok kivihetik magukkal egyik saját lovukat (mi pedig eltartjuk), sőt "önköltségen" szponzoraik lovait is. (mellesleg komoly versenyeken 80 %-ban ezek a lovak "vannak bevetve")

2/ Személy szerint kik hozzák a döntéseket, pontosan kik azok a magyar szakemberek, akik a lovakat és a lovasokat kiválogatták?

- Az egyik részben szó esik arról, hogy amikor körvonalazódott a program, akkor a szakvezetés leült több lovassal tárgyalni a lehetőségekről.

3/ Más sportágakra is jellemző, hogy a szakvezetés "únszolja" a sportolókat az olimpia irányába? Nem a sportolók kérnek ehhez segítséget a szakvezetéstől?

- Olvashattuk a cikksorozat egyikében, hogy a német edző sajnálatos betegsége miatt a válogatott keretet a varsói versenyen ifj. Szentirmai Ferenc segítette.

4/ Nem jutott valakinek eszébe, hogy a felhasznált keret töredékéből honosíttassunk lovasokat pld. a német második vonalból?

- A program részeként megvásárlásra került 10 fiatal, 7-8 éves ló (200.000 Euro/egyed).

5/ Milyen ló lehet az, (azon kívül, hogy elkésett) amelyik Paul Schockemohle istállójából (ahol évente több ezer vevő fordul meg) 8 éves koráig nem kel el?

- A DSz weboldalán megosztásra került egy videó Jármy Vincéről, aki az egyik bérelt lóval egy szép, eredményes pályát lovagolt. Egy másik részben pedig arról olvashatunk, hogy a német partner a szerződésben vállalta (12 millió HUF/ló/hónap áron), hogy 5 lovat 18 hónapon keresztül folyamatosan biztosít a szűk keretnek (akiknek száma 10-ről 6 főre apadt).

6/ Hol találhatóak ennek az 5 lónak az eddigi eredményei?

- Az egyik részben megemlítik a Casalltola nevű kancát.

7/ Én, mint állattenyésztő agrármérnök (szakdolgozatomat a Zangersheide-i ménesről, tenyész egyedek kiválasztásáról, ivadékvizsgálatról, szelekcióról írtam), pusztán szakmai kíváncsiságból kérdezem, hogy amennyiben egy kanca nem felel meg a szakértők szerinti követelményeknek, gyenge az STV-je, akkor miért jó, hogy lesz tőle csikója "valakinek" ?

- Az egyik részben szó esik a vásárolt és bérelt lovak cseréjéről.

8/ Jó módszer ez, hogy a lovakat ilyen sűrűn cserélik, hogy a lovakhoz próbálnak lovast találni? Ugyanazok a szakemberek hoznak döntéseket ezekben az esetekben, akik az eredeti lovakat is kiválasztották?

- Az egyik részben olvashattuk, hogy egy tehetséges fiatal lovas is a program részesévé vált és tovább csiszolhatja tudását, amit Hevesy Barnabás alapozott meg.

9/ Van-e lehetősége más ambiciózus, eddig még meg nem keresett felnőtt lovasnak is (pld. az utóbbi évek magyar bajnokainak, ranglista első 10 helyezettjének) a program résztvevőjévé válnia, akár a Szuhay Péteréhez hasonló módon?

- Azt is megtudhattuk a cikksorozatból, hogy a programban különböző "típusu" lovasok vesznek részt. Van köztük olyan, aki évtizedek óta Németországban él, van aki a program kezdete óta költözött ki és vannak olyanok is, akik ingáznak.

10/ Mik a konkrét, mindennapi feladaik a programban, mik az elvárások velük szemben? Mik a kötelességeik? (mit kapunk a pénzünkért?)


- Az utolsó részben a hosszútávú célokról esik szó. A díjugrató szakmát három "munkacsoport" tudja fejleszteni: a lovasok, a pályaépítők és az edzők.

11/ Nem lenne esetleg értelme, hogy az utóbbi két csoportból is legyenek résztvevői a programnak (akár önköltségi alapon is), hiszen azt, amit annak idején elődeink (Örkénytábor) is bizonyították, a külföldön szerzett edzői tapasztalat sokáig "kamatozik" !

12/ Hol vannak illetve hol lesznek azok a műhelyek Magyarszágon, ahol olyan szakembereket, pld. edzőket képeznek, akik a tanítványokat szakmai alázatra, szorgalomra, lovaskultúrára oktatják, akiknek jó a pedagógiai érzékük, kreatívak és olyan célfeladatokkal látják el a tanítványaikat, amik a hibáikat javítja?

Ez a cikksorozat az olimpiai felkészülésről szólt.

13/ Foglalkozik-e valaki azzal, hogy mi lesz a díjugratás jövője, ha ennyire nehezítettek a gazdasági körülmények. Nem kéne esetleg a külföldi példákhoz hasonlóan tenni azért, hogy a nem topon lévő réteghez is eljusson ez a sportág? (régiók helyzetének javítása)

14/ Ha már a jövőröl beszélünk, mi az elképzelése a döntéshozóknak abban az esetben, ha a remélt elvárásoknak megfelelően a csapat minősül az olimpiára illetve mi az elképzelés abban az esetben, ha a program olimpiai részvétel-célja kudarccal végződik?

Végezetül megtekintésre ajánlok egy videót (youtube-on Dollar de ruet 2021-re rákeresve megtalálható )



egy párosról. A ló az NLSF által megvásárolt lovakkal egy korosztályú és a "mellettük lévő fedelesben" , szintén valamelyik olimpiára készül.
A videó megtekintése után gondolom nincs értelme kérdéseket feltenni!

Tisztelettel, Kovács Zoltán.
Utolsó szerkesztés: 1 éve 6 hónapja ezelőtt Írta: zozó.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
1 éve 8 hónapja ezelőtt #180
  • akadar73
  • akadar73 profilkép
  • Senior Member
  • Az érték a mérték!
  • Hozzászólások: 65
  • Köszönetek: 3
  • Karma: 0
St. Georg 2022, Salzkotten- "Falunapi verseny"

A magyar válogatott többsége, valamint az olimpiai felkészítésben résztvevő lovasaink a szilvásváradi háromcsillagos verseny helyett a „németországi falunapi” versenyen vettek inkább részt, mert ott 120 cm-en és 125cm, versenyeznek a vásárolt lovakkal, amik 7-8 évesek!

Nemzeti verseny, Németország: St. Georg 2022, Salzkotten, eredmények:
results.equi-score.de/event/2022/19799/en

Azok a versenyszámok, amik érintik a lovasainkat:
results.equi-score.de/event/2022/19799/de/resultlist/11_1
results.equi-score.de/event/2022/19799/de/resultlist/10_1
results.equi-score.de/event/2022/19799/de/resultlist/11_2 (Ebben a versenyszámban ifj. Kövy András mint vendéglovas szerepelt)


Érdekesség az, hogy itt Salzkotten-be Eldoranda bérelt lovunk, 125 cm-en versenyzett a német Bastian Freese-vel.
Eldoranda, Szabó Gáborral versenyzett eddig és nem 125-cm-en!

Miért is bérlünk lovakat, nem azért, hogy olimpiai kvalifikációt szerezzünk és hogy az olimpiai felkészítő „programba” résztvevők koptassák a bérelt lovat
(az adófizetők pénzén)?

Miért német versenyző versenyzik vele, ezzel is segítjük az „elmaradott és anyagilag sokkal szegényebb” német lovassportot?

Érdekesség továbbá, hogy a soron következő, Herningi világbajnokságon senki sem képviseli hazánkat!
Az FEI által közzétett résztvevők listája:
inside.fei.org/system/files/Jumping_Hern...tries_26.07.2022.pdf
Utolsó szerkesztés: 1 éve 8 hónapja ezelőtt Írta: akadar73.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
1 éve 10 hónapja ezelőtt #175
  • akadar73
  • akadar73 profilkép
  • Senior Member
  • Az érték a mérték!
  • Hozzászólások: 65
  • Köszönetek: 3
  • Karma: 0
Németország/ Riesenbeck
CSI2* / CSI1*/ CSIYH1*
2022 Juni 15. - 19.

Újra pályára lépnek a jövőbeni reményekkel táplált a Magyar Lovassport Szövetség által vásárolt és bérelt lovak, egy része.
Sajnos újra az a helyzet, mint eddig, nem az öt bérelt ló lép pályára csak páran belőlük. Mi ennek az oka?
Újra és újra az a kérdés: Miért bérlünk öt lovat ha nem versenyzettjük mint az ötöt?

Újra és újra az a kérdés, hogy lesz a 2*-os 135, 140, 145-ből 5*-os 155, 160-as (max. 4 hibapontos) Olimpiai minősítő kvalifikáció?
Mikor vall végre valaki színt abból a szempontból, hogy milyen szakmai koncepciót követnek a lovak és a lovasok?

Az első napon 135 cm-en Szuhai Péter, Tanjával, maga mögé kényszerítette, a sok sok pénzből finanszírozott bérelt lovakat is...az eredménylista itt látható:
results.riesenbeck-international.com/202...al_14/c7_result.html


Pénteken Horváth Balázs végre hibátlant tudott menni az egyik bérelt lóval ( Quickchin Wh Z), ezzel megszerezve a 2. helyet! Gratulálunk! Meg kell jegyezni, hogy a legrutinosabb ló a béreltek között, az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy 145 cm-es magasságon volt a versenyszám megrendezve. Ennek is örülünk...várjuk a csodálatos további eredményeket!
Eredmények: results.riesenbeck-international.com/202...l_14/c10_result.html

A további startlisták és eredmények itt találhatók:
results.riesenbeck-international.com/202...ck-international_14/
Utolsó szerkesztés: 1 éve 10 hónapja ezelőtt Írta: akadar73.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
1 éve 11 hónapja ezelőtt #173
  • akadar73
  • akadar73 profilkép
  • Senior Member
  • Az érték a mérték!
  • Hozzászólások: 65
  • Köszönetek: 3
  • Karma: 0
Pozsony CSIO***

Ezen a hétvégén a bérelt lovak nagy-része és a magyar tulajdonú lovak, ismét pályára lépnek, a startlistákat és eredményeket itt olvashatjátok:

www.longinestiming.com/equestrian/2022/l...va-bratislava/#area5

14:00 kor kezdődik a Pozsonyi Nagydíj CSIO *** 150 cm -es magasságon.

Hol vannak a csúcsmodell bérelt lovak?

Miért nem szerepel már hónapok óta mind az öt bérelt ló a versenyeken?

Mi értelme van olyan lovat bérelni ami nem használható versenyeken?

Startlista és eredménylista:

www.longinestiming.com/equestrian/2022/l...va/startlist_07.html
Utolsó szerkesztés: 1 éve 11 hónapja ezelőtt Írta: akadar73.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
1 éve 11 hónapja ezelőtt #169
  • akadar73
  • akadar73 profilkép
  • Senior Member
  • Az érték a mérték!
  • Hozzászólások: 65
  • Köszönetek: 3
  • Karma: 0
Mannheim/ Németország

Holnap nemzetek díját lovagolnak lovasaink.

Az öt bérelt lóból ezen a hétvégén csak 3 ló áll starthoz, a másik kettőnek nem fizetik a bérleti díját? Miért nem indulnak?

A holnapi nemzetek díján az 5 bérelt lóból csak az egyik, indul ebben a számban (CSIO *** 145 cm).

Startlista/ eredmények az alábbi linken kísérhetők figyelemmel:

www.longinestiming.com/equestrian/2022/l...heim-mannheim/#area3


A másik három magyar tulajdonú ló...Ha a magyar tulajdonú lovak jobbak, mint a béreltek, hiszen ezeket választották a holnapi versenyszámban a vezetők, miért van szükség a bérelt lovakra?

Gratulálni szeretnék, ugyanazon a magasságon, a Somorja-i CSI ** 145 cm-re kiirt Gp-n , kétfordulós versenyszámban, 2. Mrácz Tamás BN Silver dupla 0-val , 4. Dömse Tamás Conquistador dupla 0-val ! Gratulálunk!
Utolsó szerkesztés: 1 éve 11 hónapja ezelőtt Írta: akadar73.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
2 éve 5 napja ezelőtt #147
  • akadar73
  • akadar73 profilkép
  • Senior Member
  • Az érték a mérték!
  • Hozzászólások: 65
  • Köszönetek: 3
  • Karma: 0
Hagen (Németország)

Előszőr is gratulálni szeretnék Szuhai Péternek, aki a tegnapi 145 cm-re kiirt CSI**-versenyszámban Hagen (Németország), 4. helyezést ért el.
A magyar tenyésztésű és magyar tulajdonban lévő Tanja nevű lovával. Gratulálok!

Érdekesség, hogy a német lókereskedőtől bérelt 5 ló közül kettőt is megelőzött, akik szintén ebbe a versenyszámba indultak.

Az eredmények erről a versenyszámról itt láthatóak:

results.equi-score.de/event/2022/17811/de/resultlist/18

Az öt bérelt lóból ezen a versenyen három ló van benevezve. Kimaradt Cornnan, akinek lovasa ifj. Kövy András, már múlthétvégén sem indult, ahogy most sem. A másik ló Chacco's Girlstar, lovasa Krucsó Balázs, szintén kihagyja ezt a hétvégét, mindez a startlistákból látszik, kérdés miért?
  • Ha ezek a lovak nem indulnak, a bérleti díjat sem kell kifizetni ezek után? Vagy ha esetleg egészségügyi problémájuk van, miért ezeket a lovakat béreljük?
  • Volt állatorvosi kontroll a bérleti szerződés előtt?
  • Miért nem nyilvános a bérleti szerződés?


A startlisták a további és eddigi versenyszámokra itt láthatóak:
results.equi-score.de/event/2022/17811/en

145 cm-re kiirt CSI**** versenyszámban a harmadik bérelt ló is indult a német lókereskedő istállójából, az ő eredményük itt látható:
results.equi-score.de/event/2022/17811/de/resultlist/11

A további eredményeket is nyomon lehet követni az alábbi linken:

results.equi-score.de/event/2022/17811/en

A versenyt közvetíti a Clipmyhorse is!
www.clipmyhorse.tv/hu_HU/events/7871/horses-dreams-meets-canada
Utolsó szerkesztés: 2 éve 5 napja ezelőtt Írta: akadar73.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
2 éve 2 hete ezelőtt #134
  • akadar73
  • akadar73 profilkép
  • Senior Member
  • Az érték a mérték!
  • Hozzászólások: 65
  • Köszönetek: 3
  • Karma: 0
A mai nap a bérelt és vásárolt lovak ismét versenybe szállnak Németország/Mühlen Schockemöhle saját pályáján!

Verseny pálya akadálymagasság:

- A** = 105 cm
- L = 110-115 cm
- M* = 125-130 cm
- M**= 130-135 cm
- S* = 140 cm

Az startlisták (Startliste) és eredmények (Ergebnisse) itt láthatóak results.equi-score.de/event/2022/17979/en szerdai (Mittwoch) nap.
Utolsó szerkesztés: 2 éve 2 hete ezelőtt Írta: akadar73.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.