Maradt a régi vezetőség, kivéve a felügyelő bizottság!

TÉMA: Norbert Nuxoll edzőtábor
1 éve 4 hónapja ezelőtt #241
  • kalanhelga
  • kalanhelga profilkép
  • New Member
  • Hozzászólások: 6
  • Karma: 1
Norbert Nuxoll edzőtábor – beszámoló –

Bizonyára sokatokat érdekel, mi történt Paul Schockemöhle neves edzője, Norbert Nuxoll edzőtáborában, amelyen 12 fiatal, ámde annál tapasztaltabb, tehetséges, utánpótlás EB-ket, nemzetek díjait, nagydíjakat, nemzetközi versenyeket megjárt, sikeres díjugrató lovas, és edzőik vettek részt. Az érdeklődők számára a tréning - amely egyben edzői továbbképzés is - mindkét napja nyitott volt; az edzők megújíthatták, meghosszabbíthatták regisztrációikat további 2 évre. A lovasok kettesével vettek részt előre meghatározott időpontokban a nagyjából 1 órás, sík, és ugrómunkából álló, Norbert Nuxoll által profi módon levezényelt, és az olimpiát ukrán színekben megjárt Szentirmai Ferenc által tolmácsolt, jó hangulatú edzéseken. Hasznos, elméleti és gyakorlati tanácsokkal látták el ifjú lovasainkat, de nem mindenki az első számú lovát hozta magával.

Eszternek és Krisztiánnak kifejezetten tetszettek az edzések, elismerően nyilatkoztak Norbert munkájáról, leginkább megerősítéseket kaptak saját, lovaik, és a tanítványok menedzselésével kapcsolatban. Örömünkre és mindannyiunk hasznára válna, ha a szervezők rendszeressé tudnák tenni ezeket az edzőtáborokat, erre ígéretet is kaptunk, hogy akár havonta megrendezésre fog kerülni egy ilyen esemény, amely - véleményem szerint - ténylegesen hozzá tudna járulni a díjugratóink fejlődéséhez.

Bár az edzőtábor előtt nem kaptunk felvilágosítást annak konkrét céljáról, és feladatáról, ám úgy sejtettük, hogy a felnőtt keret bővítése lenne az indok, amelyhez Norbert szakértelmét hívták segítségül, azonban az eseményre nemcsak felnőtt, hanem gyerek, és ifjúsági korosztályú lovasokat is meghívtak.
Ezen a ponton elvesztettem egy kicsit a fonalat, így nagy várakozással tekintettem a kedd esti, vacsorával egybekötött, a Tattersall Tudásközpontjában megrendezett megbeszélés elé, hátha megtudok valami hasznosat a jövőt, vagy a célokat illetően.

A lényeg - amennyiben jól értelmeztem - az, hogy (valószínű csak számomra) ködös válaszokat kaptunk - röviden, és tömören a következőket…Mély levegő…
Az edzőtáboron részt vett, 12 fiatal lovas a jövőben továbbra is önerőből menedzselheti lovait, saját maga döntheti el, melyik versenyekre menjen, de lehetőleg MER (Minimum Eligibility Requirements: Minimális Jogosultsági Követelmények az olimpiára. A párizsi olimpiára vonatkozó javaslat szerint a MER-eket a következő feltételekkel kellene megszerezni: a MER versenyek magassága: 155-160 cm, legalább 3 db MER eredmény szükséges, 155 cm-en maximum 4 hibapont, 160 cm-en 8 hibapont) versenyeken is szerezzen minősülést.
Ha netán kiesik valaki az “A”, azaz az olimpiára készülő, közpénzből finanszírozott program keretből, amelybe az olimpiai kvalifikációs versenyig nem kerülhet be “külsős”, valamint amely először szűkül, majd egyszer csak bővülni fog, akármit is jelentsen ez, akkor a felnőtt szövetségi kapitány, aki még nem tudjuk ki lesz, kiválaszt valakit a “B” keretből (vagyis a 12 fiatalból), aki neki szimpatikus.
Sajnos azt sem tudhattuk meg, milyen követelményeknek kell megfeleljen a lovas, de a szövetségi kapitány berakhatja a “nagyok” közé, a kieső helyére, vagy akár 5. résztvevőnek, amely nem azt jelenti, hogy biztosan szerepelhet Nemzetek Díja tagjaként, de ott lehet.

EZ AZ EDZŐTÁBOR NEM JELENTI AZ NLSF PROGRAMBA VALÓ BEKERÜLÉS LEHETŐSÉGÉT!

Továbbá biztosíthatnak a fiataloknak külföldi tréningezést akár Szentirmai Ferenccel is!!! Megengedik, hogy kivigyenek saját lovat, lovakat saját pénzen, de ha lovagolnak ott 2-5-7 nem saját lovat is, vagyis segítenek Ferencnek, vagy Pali bácsinak, akkor akár kiüthetik a lovas bevételei a kiadásai egy részét, vagy egészét!
Továbbá, mint megtudhattuk, a lótartás költségei sokkal magasabbak Németországban (Pali bácsi istállójában), mint itthon, de egyébként természetesen minden “B” lovas költsége egyéni megbeszélés függvénye lehet.

Amennyiben most összezavartnak érzed magad, kedves Olvasó, esetleg, megfájdult a fejed az olvasottak alapján, vagy ásítozol, megnyugtatlak, hogy én is ezt érzem, de tudd, hogy ezek a „meg nem értés” jelei.
Ennyi idős koromra megtanultam, hogy az igazság mindig egyszerű, a hazugság bonyolult, a kommunikáció hiánya pedig minden probléma forrása.

Végezetül:

A szervezők reményüket fejezték ki, hogy a modern orvosi technológia segítségével lesznek jó képességű, tehetséges utánpótlás lovaink – mint a régi szép időkben – amelyek lovaglása az itt jelenlévő fiatal lovasok feladata lesz majd a jövőben.

Nagy örömünkre szolgált az is, hogy Norbert Nuxoll pozitívnak értékelte a meghívott díjugratók lovas tudását, kifejezte, hogy az általa elvártakon felül teljesítettek, valamint felhívta figyelmüket az állatorvosi háttér fontosságára, a betegségek megelőzésére!

Ezen felbuzdulva meleg szívvel javasolnám, hogy a jövőben a tisztelt Vezetőség sokkal nagyobb hangsúlyt fektessen, és hatékonyabban szűrje ki a lovak jólétével kapcsolatos visszaéléseket, mint például több dopping vizsgálattal, határozott, és következetes fellépéssel a sérült lovak versenyeken való kiszűréséért, a sikeresebb szereplés érdekében alkalmazott fájdalom csillapítózás, kiérzéstelenítés, nyugtatózás, indokolatlan mértékű érzékenyítés ellen.

Ha ezen praktikák ellen nem teszünk sürgősen valamit, valószínűleg SOHA nem fogunk tudni kinevelni nagyobb pályákon, nemzetközi szinten, folyamatosan, hosszú távon versenyző, sikeres ugró lovakat.

Kálán Helga
Utolsó szerkesztés: 1 éve 4 hónapja ezelőtt Írta: kalanhelga.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.