Maradt a régi vezetőség, kivéve a felügyelő bizottság!

TÉMA: Év vége
1 éve 4 hónapja ezelőtt #242
  • Jámbor Vilmos
  • Jámbor Vilmos profilkép
  • New Member
  • Hozzászólások: 5
  • Köszönetek: 1
  • Karma: 1
Sokat törprengtem, hogy kell e nekem ezt leírni.
„Kiki mást keres, mást vadász; de ritka, nagyon ritka az, a' ki az ohajtott jót az ahoz vezető uton keresné. És midőn az esztelen azon boldogságot, melly sajátja, megveti, hogy nagyobbat leljen; a' bölcs nem könnyen hagyja magát elragadtatni: hogy azt, a' mit már bir, egy remény Álnokképnek feláldozza. Ő azon csekélynek árát és becsét, melly már az övé, inkább az azzal való okosan élés és megelégedés által neveli.” gróf Széchenyi István: Lovakrul.
Ezt az üzenetet kaptam egy nagyra becsült barátomtól. Nagyon bölcs és üzenet értékű,.....üzenet.

De mégis, azt gondolom, mikor valaki felült egy vonatra, onnan leugrani elvtelenül, az nincs rendben.

Sokan mondják, hogy neked semmi nem jó. Hát akkor lássuk mi a jó.
2022-ben versenyzőként, technikia delegátusként, pályaépítőként, fei tisztviselőként, előadóként,sponzorként, csapat irányítóként nem kevesenn mint 29 versenyen vettem részt 13 országban. Soha sehol nem kértem egyetlen fillér fizetést, vagy költség térítést. Köztük a legmagasabb szintű világversenyeken is. Csapatom a lovaimmal nyert két egyéni Európa Bajnoki aranyérmet és részben a lovaimmal egy csapat bronz érmet. A lányom torony magasan nyerte ez EB díjhajtást. Virágzik a cégem, egészséges a családom, stabil a baráti köröm, kiváló a csapatom és kiválóak a lovaim. Annyi barátom van a nemzetközi lovas életben, hogy már már fárasztó a kapcsolat tartás, az együtt bulizás. Rendeztünk egy mindent elsöprő EB-t. Kitüntetett az FEI néhány napja. És finom az ezévi mákos bejgli, már megkostoltam. Ez mind jó.

Jogos a kérdés: akkor mit panaszkodsz.

Mindig eszembe jut apám bölcs hasonlata. Beülsz a gundelba a teraszra, kérsz egy húslevest. Kihozzák gyönyörű herendi csészében, ezüst kanállal. Arany sárga lé, határozott zsir karikákat a répa és a hús töri meg. De a sarkában úszik egy apró fecske szar. Hátt a magyar lovas életről ez jut eszembe.

Kezdjük az elején.
Azt szoktam a cégben kiabálni, hogy aki nem inge ne vegye magára. Ha meg inge, akkor hordja büszkén. Megsértődni pedig nem lehet, mert he nem igaz amit mondok, akkor nincs miért, ha meg igaz akkor meg nincs jog megsértődni.

Lótenyésztés.
Mi vagyunk a hat három és a mi volt régen ország. Mi a nagy lovas nemzet, aki hátrafele nyilaztunk meg mi találtuk ki a lovat, a háborúig, vitathatatlanul komoly lovas múlttal rendelkeztünk. Aztán jött a világ égés, meg az un. Átkos (szerintem ma is átkos van, csak lujivittyonba jár) . Ha vissza nézzük a hú de rossz kommunizmus képeit, akkor látjuk , hogy lovasaink olimpián lovagoltak, nem is rosszul, fogataink uralták a világ sportját, az OMÉK-on hemzsegtek a jobbnál jobb lovak ( a kor igényei szerint) . Aztán jöttek a nagyon lovas szakemberek. Kockás kabát, lapos sapka, bricsesz gatya, és megalakultak a tenyésztő egyesületek. Én ezt ahhoz hasonlítanám, mint amikor beálltak a vagonok Kisbérre 1953-ban és elkezdték a felszámolást. Na ezek a nagyon hozzáértő urak a Keleti Károly utcából, aztán kitalálták a tutit. A magyar lótenyésztés ne teljesítmény alapú legyen, hanem haveri alapu. Úgy magyarosan, van egy kis apró, azt lopjuk el, osszuk szét, aztán a tenyésszemléken az sem baj ha szar, ha az egy haveré. Na ennek egyenes következménye lett a pusztulás. Ma ezeke a nagyon hozzáértő kockás kabátos , már kissé öregek, ezért ugye nem illik nekik mondani , hogy HÚZZANAK MÁR A FENÉBE MERT AZT A KIS MARADÉKOT IS SZÉTROMBOLJÁK! A magyar lótenyésztésnek a 2000-es évek vezetése több kárt okozott mint a két háború és a kommunizmus együtt!!! A magyar fajtákat, Kisbéri, Furioso, Gidrán teljesen tönkre tették. Még szerencse, hogy Pap Pisti észbe kapott és legalább a mezőhegyesi nóniuszt megmentette az utolsó pillanatban, ami azóta is virágzik. Meg lehet ezt oldani, de nem ezekkel a ló sintérekkel. Mégegyszer mondom: HÚZZANAK A FENÉBE, az összes lótenyésztési vezető parazita.

Lovassport.
Én nem értek egyikhez sem, a fogathajtást talán kicsit ismerem. Azt látjuk, hogy pénz van szarásig. Strasszos százezres kobak már annak is a felyén van egész nap aki azon a versenyen nem is indul. Természetesen ez a sport nem a szegények játéka, és nem is kell ezt kielemezni, hogy ki mekkora tehetség de sajnos szegény így meg úgy. Van akinek sikerül, van akinek nem. Én is szeretnék egy új Lamborghinit, jól is vezetek, még sincs. A versenyek hangulata azonban annyira rossz, hogy az ember nem iszívesen megy oda. Itt aztán utál mindenki mindenkit. Irigy mindenki , majd belesárgulnak. Ha gazdag azért, ha tehetséges azért, ha ügyes azért, ha csinos azért, ha jó gazdag pasi oldalra kötött sáljával viszi a talpiggucci mergában akkor azért, H meg csóró akkor meg azért. Mi magyarok már csak ilyenek vagyunk. De a fő gond nem az, hogy nincs eredmény. Mert mi is az eredmény a vállalkozásból , vagy áfa csalásból magánkézben levő lovas projectek esetében a siker is és a kudarc is mindenki sajátja. Van akinek az is oriási siker, ha végig nyargal a versenyen, van aki egy VB ezüsttől sem boldog. Ez azonban magánügy. Ez akkor válik közüggyé, amikor közpénz kerül a rendszerbe. És most került. Ahhoz kevés, hogy bármit megváltoztasson, ahhoz meg sok, hogy aki azt lenyúlja az egy kicsit jól járjon, a közvélemény meg felháborodjon. Pedig gondoljunk bele. Mennyi pénzt produkál a ló Magyarországon. Hány alkalmazott kap fizetést, aki után ugye az adót ugyan nem igazán rendszeresen fizetik be többen, de a pénzt mégis elköltik a boltba ahol rögtön 27%-ot leadóznak. Hány kapzsi parasztot tarta lovas ágazat el a húszezres zabból meg szénából. Hány kocsigyártó, szíjgyártó, kovács, csoda táp eladó, bemer takarós, kamion építő és még sorolhatnám szerez bevételt ebből, amit aztán elkölt zoknira guccira meg akármire. Érdemes lenne egyszer összeadni. Ehhez képest adtak annyi támogatást , mint amennyi a felcsúti foci akadémia kilötyögött kávét felmosó fertőtlenítő műanyag flakonjainak az ára. 10 millio bruttyo egy világkupa fordulóra. 15millio forint bruttyo egy EB-re. (na persze nem minden EB-re, mert van olyan EB, amit ennyi pénzből lehet megrdenzeni, és van olyan amit csak milliárdokból, mert hát a háborús szankcióksujtottasorosmigránsbrüsszel meg a hűség pénzek miatt volt olyan drága.) De erre még visszatérünk. Unjátok? Akkor ne olvassátok tovább, a TV-ben megy egy új török sorozat az isten bizony érdekesebb.
No de. Aztán a nagyon fiatalos, csinos, profi lovas szakvezetés, teljes felhatalmazással, álmodik egy nagyot a nulla ponton, ahova tizen év után eljutottunk. Én nem mondom ki a hibás. Én nem fogok itt Lázár Vilmosozni, meg Szotyorizni, mert őket mi, ti választottuk, azaz mi bíztunk meg bennük. Volt tööb választás, amikor el lehetett volna őket küldeni, de a népelégedett volt, és újra választotta őket. Azaz a felelősség a mienk. Ez azonban még sem igaz. A fogatsportban volt törekvés a változásra, de egyértelműen látszott, hogya fogatsport ügye nem csak a fogatosok ügye. Szaladgált ott olyan is alapszabály ellenes meghatalmazással, aki azt sem tudja mi a fogathajtás. Valamiért fontos volt a rende fenntartása. Talán a szankcióksujtottasorosmigránsbrüsszel miatt brutális költségvetésű EB-t jobb ha nem firtatja senki, vagy nem lenne jó "Gyurcsánytól miniszter az Orbán kormányba" (elhangzott egy szakbizottsági ülésen.) Vagy csak simán annyira érdekes a fogatsport, hogy még az ugrós vezetők is róják a kilómétereket, hogy kamu meghatalmazást szerezzenek. Aztán van egy érdekes szavazás, meg számlálás, de ez már a mult.

Az azonban nem a mult, hogy egy rendszer annyira hiteles, mint amennyire szabályos. Arra kérdésre, hogy miért nem az alapszabály szerint zajlik a választás, azaz miért törvénytelen, a válasz az, hogy mert így szoktuk. Na ezt én is megpróbálom. Behajtok az akadályhajtó pályára kobak nélkül, majd amikor ezt a bíró megkérdezi, akkor azt fogom választani, hogy a Magyar lovassportban nem a szabály jog, hanem a szokás jog a lényeg. Szerintem el fognak hajtani a picsába. De a magyar lovasszövetség tagsága az nem . annak ez jó. Ugyanúgy jó, mint az a költségvetés, amiről szavazás előtt elmondja az elnökség, hogy hibás, majd azt megszavazzák. Erre mondják, hogy olyan magyaros. Moi azért vagyunk egy vesztes nemzet, mert nekünk minden is jó, csak legyen után pörkűtt.

Akkor mi is a baj. Én nem gondolom, sőt meggyőződéssel vallom, hogy a Magyar Lovasszövetség könyvelésébe nem lesz hiba. Annyira azért nem buták. Az már más kérdés, hogy morálisan mennyire van rendben egy több milliós Aacheni költség térítés, vagy a kimondhatatlan számokért bérelt lovak, vagy a köz lovardájinka sajátként birtoklása...stb. Ez valószínű, nincs rendben. Persze ez az ellopott egy pár száz milliót, a tűz közel , ez nem is kérdés szerintem, bár bizonyítani valószinűleg nehéz lesz. De egye fene. Lopják, ha megtehetik. Ezzel éljenek ők együtt, engem nem érdekel. A gond valójában nem ez. A gond a hülyének nézés.

LEGALÁBB ÁLLJANAK KI ÉS HAZUDJANAK VALAMIT!!! Nyugtassák meg a népet!!! Az sem baj ha nem igaz, csak tűnjön hihetőnek. Mert mindannyian tudjuk, hogy úgy sem igaz. Nem lehet igaz. De ez belefér. Ilyen van mindenhol. Csak a nép elé kell állni, és azt kell mondani, hogy ja , meg hát igen, meg hát volt is lesz is, meg hát minden is fasza, meg soros, meg Kádár Attila, meg igazmondó lovas, meg ervin meg a faszom bánja mi. De most mi van. Három oldal létezik. A lapulevél alatt bujkáló teleszart gatyájú fotel huszár uszítók, akik kiabálják, hogy kocsog, meg tolvaj, meg szemet, meg mondd nekik, de előbujni nem mernek. Aztán van a nevét vállaló majd megmutatjuk donkihóték, meg van a másik oldal, aki már értelmes kérdésekre is a megszokott rigmusokat kántálják. Aztán van a negyedik , leszarom csapat. Na ide nehéz tartozni. Mert ha a Hölle barátja vagy, akkor szemét vagy. Ha a Tóth Tamásé, akkor áruló vagy. Ha a Kádár Attiláé akkor Ervin vagy. Ha senkié , akkor mit akarsz ha véleményed sincs, húzz a francba. Ha van véleményed, akkor kicsinál a hangadó. Ha nincs akkor ki a fene vagy te.

Pedig Kedves elnökök, királyok, istenek, bárók, grófok és parasztok. Én leszarom az egészet. Én simán lovazni szeretnék. Szeretném úgy átadni az a csepp tudást a ygerekeknek, hogy ne attól kelljen félnem, hogy ki a faszt zavar valami. Úgy készülni egy versenyre, hogy ne attól kelljen rettegni, hogy egy két magán nagy embrenek hívő senki bojkottra szólít vagy nem. Ne azért legyek szar alak, mert a Szabó Laciban hiszek. Ne azért legyek szar alak, mert a Hölle a barátom. Ne azért legyek szar alak, mert jókat vitatkozom Tóth Tamással. Ne azért legyen mocskos áruló, mert S N M-el (gyermek személyiségi jogai miatt nem írom ki a nevét) fogatozom. Ne azért legyek szar alak, mert nem TŰRÖM a csalást a gazemberséget, a lopást, a hülyének nézést, a szakági titkár morális , emberi és szakmai mocsarát.(bár tudom, hogy ő csak egy jó katona)

Kedves VEZETŐK. FIÚK LÁNYOK. Mi együtt nőttünk fel. Együtt kevertük a pisa kását két csattogós lepke tolás közt. Együtt ettünk a lady utánfutó platón. Én ezt keresem a lovassportban. Azt az őszinte szurkolást, barátságot, izgalmat, amit együtt éltünk meg. Azt gondolom itt a vége. Ami most van az nem mehet tovább. Miattatok, vagy ti is áldoazotk vagytok nem tudom. De hogy rosszul kommunikáltok az hétszentség. És ez az oka minden tüskének. Én mégegyszer mondom, nem vádollak semmi törvénytelennel. És ezt őszintén mondom. De vádollak a sport morális váláságának fenntartásával. Vádollak azzal, hogy tolvajokat, gazembereket, dilettánsokat fedeztek. Vádolom a fogathajtó szakág vezetőjét, akit egyébként magán emberként barátomnak tartok, azzal, hogy JÓSKA, NEM JÓL CSINÁLJA. A SPORT SZÁGULD A LEJTŐN, és magát hülyének nézik, és ha tetszik ha nem a balhét magának kell elvinni. Vagy állítsa meg ezt az ámokfutást, és rombolást, vagy szerintem meneküljön amíg lehet.

NLSF. Az egy szar úgy, ahogy van. Az ötlet jó, a kivitelezés egy katasztrófa. Védhetetlen döntések sora. Pedig nem is értek hozzá, ezt kívül állóként jegyzem meg. Ezt a programot nem szabad elkúrni. Meg kell állni, kicserélni a szakadt zoknikat és újra gondolva kell csinálni tovább. Az utánpótlás fogathajtás erre példa lehetne, de hát azt is megfúrták minden irányból.

Végül egy dolog. Mi felnőttek harcolhatunk, veszekedhetünk, bohocozhatunk. DE A GYEREKEK SZENTEK. Legyen az kis lázár, kis szotyori, kis jámbor , kis hölle vagy bárki. Aki őket próbálja felhasználni bármi célból, a véleménye nyomatékosítására, az egy szarházi gazember. És erről nincs mit többet mondani.

Végül a jövő kép. Olimpia, szerintem akkor lesz ha veszünk rá jegyet. A négyes fogat EB-VB örül nekünk , mert egyel több nemzet van, de nagy veszély a sikerre nincs. (ez egy külön mese a Romboló címmel kellene leforgatni)Kettes VB, ha a Höllének nem lesz nagy baja akkor valószínű nyerni fog, a csapatban meg a hátán fel tud mászni ez az a dobogóra. Ha hölle vanuatu színeiben indulna akkor az lenne a dobogós. (lehet, hogy én is belevágok, ingyen érem jól mutat) Egyesfogatot kinyírták. Pónit kinyírták. Az utánpótlás pedig jó úton jár ahhoz, hogy beérje az előző kettőt. Versenyek nem lesznek, vagy alig. A licence jó drága, de legalább a pegazust már nem kötelező megvenni. Mi meg felvesszük a meleg nadrágot, a bunda kesztyűt és hajtjuk a lovakat, mert lehet itt bármilyen megváltó, oldalra húzott sállal, menő fényes lépőben, meg csilli villi mercedeszben, mi 40 éve is lovat buzeráltunk, meg ha meg nem pusztulunk , akkor negyven év múlva is azt fogjuk tenni, miközben a harsogó politikai védelmet évező tolvajok már a vaslóban sem fogják felimserni a ló-t.

Na boldog, ki ki érdem szerinti lelkiismeretű karácsonyt. Jámbor Vilmos.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.